Kategoriat
Opetukset

Vaellus Erämaassa Osa 2, Hannu Saastamoinen

Ramses > Ramseksen talo; egyptin mukaan. Ramses toisen kallioon hakattu temppeli.

Lähde Wikipedia

Suurempi temppeli oli omistettu paitsi jumalille Amon-Ra, Ra-Horakhte ja Ptah, myös Ramsekselle itselleen. Temppelin julkisivu on noin 35 metriä leveä ja 30 metriä korkea. Temppelin etuseinää koristaa neljä 20 metriä korkeaa patsasta, jotka kaikki esittävät Ramses II:sta itseään. Jokaisella on päässään Ylä- ja Ala-Egyptin kaksoiskruunu. Patsaat on hakattu suoraan kallioon. Sisäänkäynnin vasemmalla puolella oleva patsas on rikkoutunut muinaisen maanjäristyksen yhteydessä ja patsaan vartalon yläosa makaa edelleen maassa. Patsaiden jalkojen juuressa on pienempiä patsaita, jotka ulottuvat suurempiaan korkeintaan polviin asti. Pienet patsaat esittävät Ramses II:n päävaimoa Nefertaria, äitiä Tuyaa, kahta ensimmäistä poikaa (Amun-her-khepeshef ja Ramses) sekä kuutta ensimmäistä tytärtä (Bintanath, Baketmut, Nefertari, Meritamen, Nebettawy ja Isetnofret).

Temppelin julkisivun yläosassa on friisi, jossa on 22 paviaanihahmoa. Hahmojen kädet ovat kohti taivasta; niiden oletetaan palvovan nousevaa aurinkoa. Sisäänkäynnin yläpuolella syvennyksessä on Ra-Horakhten patsas ja sen kummallakin puolella on kuvattu kuningas palvomassa tätä. Temppelin edustalta löytyy steela, joka kertoo Ramses II:n avioliitosta heettiläiskuningas Hattusilis III:n tyttären Napteran kanssa. Se solmittiin rauhan sinetöimiseksi egyptiläisten ja heettiläisten välille.

Suurempi temppeli ulottuu noin 63 metrin syvyyteen kallion sisässä. Ramses II:n temppelin pohja noudattaa samaa kaavaa kuin monet muutkin muinaiset temppelit eli huoneet pienenevät sisäänkäynnistä pyhäkköä kohti. Tässä temppelissä on erityisen paljon sivukammioita. Hypostyylihalli on 18 metriä korkea ja vajaa 17 metriä leveä ja hallia tukee kahdeksan isoa patsasta, jotka kuvaavat Ramses II:sta Osiriksen muodossa. Osiris oli manalan ja hedelmällisyyden jumala. Vasemmalla puolella kuninkaalla on päässään Ylä-Egyptin kruunu kun taas oikealla puolella hänellä on Ylä- ja Ala-Egyptin kaksoiskruunut.

Hebreaksi Ramses> merkitys Kerran

רַעַמְסֵס רַעְמְסֵס

ra‛mesês ra‛amsês

Niin Egyptistä/maailmasta lähdetään kerran, silloin kun Jumala Isä alkaa vetää ihmistä pelastukseen eli Jeesukseen

ישוע המשיח >voideltu pelastus ’Jeshua Ha Mashiach

Ihmistä kutsutaan Egyptin tiilitehtaan orjuudesta ja Niilin liejuisilta rannoilta elämän tielle. Voidaan myös sanoa lohkaistaan Egyptin kalliosta ja aletaan työstää kiveksi Jumalan temppeliin. Saatanan vastustus nousee, se pyrkii hukuttamaan syntyvät poikalapset Niilin mutaiseen veteen Niilin krokotiilin syötäväksi. Syntyvät poikalapset edustavat uutta sukupolvea. Syntyä uudesti Hengestä ja vedestä. Hoosea:

Hos 11:1  Kun Israel oli nuori, rakastin minä sitä, ja Egyptistä minä kutsuin poikani.

2:14  Niin hän nousi, otti yöllä lapsen ja hänen äitinsä ja lähti Egyptiin.

Mat 2:15  Ja hän oli siellä Herodeksen kuolemaan asti; että kävisi toteen, minkä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: ”Egyptistä minä kutsuin poikani”. Herodes pyrki surmaamaan Jeesuksen, joka oli lähetetty maailmaan pelastukseksi ja voitoksi maailmasta; nimensä Jeshua tarkoittaa myös voitto. Kun viimeinen vitsaus ilmoitettiin 2 Moos 12:1:

2Mo 12:1  Ja Herra puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen:

2Mo 12:2  ”Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä aloittakaa vuoden kuukaudet.

2Mo 12:3  Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itsellensä karitsan, yhden karitsan joka perhekuntaa kohti.

2Mo 12:4  Mutta jos perhe on liian pieni koko karitsaa syömään, niin ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että voivat sen syödä.

2Mo 12:5  Ja karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli; lampaista tai vuohista se ottakaa.

2Mo 12:6  Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä.

2Mo 12:7  Ja he ottakoot sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät.

Veri siveltiin niin, että oveen muodostui merkki X, joka on hebrean aakkosten viimeisen kirjaimen tav muinainen muoto, merkitys > Merkki, Risti.

Jeesus sanoi olevansa

(FPR)  Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.

Hebreaksi

(HNT)  אני האלף והתו הראש והסוף הראשון והאחרון׃

אני האלף > Minä olen ensimmäinen

והתו > ja viimeinen eli aakkosten ensimmäinen ja viimeinen eli sana ja sen ilmoitus.

Ristin sanoma on ilosanoma pelastuksesta Jeesuksessa.

Veri ja risti tulee seuraamaan erämaavaelluksella aina luvattuun maahan asti.

220px-Assuan_07
Lähde Wikipedia

Keskeneräinen obeliski

 Assuanin pohjoisella graniittilouhoksella makaa keskeneräinen obeliski, joka valmistuessaan olisi ollut Egyptin suurin. Sen pituus on vajaa 42 metriä ja paino noin 1200 tonnia. Obeliskin työstäminen jätettiin kesken, sillä siinä havaittiin halkeama, joka saattoi syntyä louhintatyön tiimellyksessä. Tutkijat ovat olettaneet, että tämän obeliskin oli tarkoitus täydentää ns. lateraaniobeliskia – maailman suurinta obeliskia, joka valmistui Thutmosis III:n aikana ja sijaitsi alunperin Karnakin Amonin temppelin porttitornien edessä. Obeliski löysi tiensä Roomaan vuonna 357 ja vuonna 1587 paavi Sixtus V pystytti sen Lateraanikirkon edessä sijaitsevalle aukiolle.

Basilica di San Giovanni in Laterano, lyhyemmin Lateraanikirkko, on Roomassa Pyhän istuimen eksterritoriaalisella alueella sijaitseva katolinen kirkko. Lateraanikirkko on Rooman piispan eli paavin istuin ja Rooman tuomiokirkko?

2Ko 6:14  Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa; sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä?

2Ko 6:15  Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa?

2Ko 6:16  Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: ”Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani”.

2Ko 6:17  Sentähden: ”Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani

2Ko 6:18  ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias”.

2Mo 23:24  Älä kumarra heidän jumaliansa, älä palvele niitä äläkä tee, niin kuin he tekevät, vaan kukista ne maahan ja murskaa niiden patsaat.

2Mo 23:25  Palvelkaa Herraa, Jumalaanne, niin hän siunaa sinun ruokasi ja juomasi, ja minä pidän puutteen sinusta kaukana.

Vatikaanin obeliski

Vatikaanin obeliski
Lähde Wikipedia

Paavi Sixtus V Felice Peretti käytti obeliskia paavin vallanmerkkinä 1500-luvulla. Hänen aikanaan korjailtiin paljon katuja ja teitä Roomassa. Dominico Fontana sai tehtäväkseen asettaa obeliskit uusille paikoille. Vatikaanin obeliski on kotoisin Heliopois nimisestä kaupungista Egyptistä. Sieltä se ensin siirrettiin Aleksandriaan ja myöhemmin Galigulan mukana se tuli Roomaan vuonna 37 ja ensin pystytettiin Neron Cirkukseen. Neron cirkus sijaitsi samalla paikalla kuin nykyisin Pyhän Pietarin kirkko. Obeliski siirrettiin vuonna 1586 syyskuun 10 päivänä keskelle Pyhän Pietarin toria, Vatikaanin eteen. Se on tehty graniitista, jota pitelee pystyssä neljä pronssileijonaa. Vanhan Pyhän Pietarin kirkon aikaan vuonna 1450 sijaitsi obeliski vasemmalla laidalla.

Aikaisemmin ristin sijasta obeliskin huipulla sijaitsi pallo joka on nähtävänä Kapitoliumin musoessa. Pallon sanottiin sisältäneen julius Ceasarin tuhkan. Vatikaanin obeliski on 25, 5 metriä korkea.

Kuolleista

ag 2:11  ”Näin sanoo Herra Sebaot: Pyydä papeilta opetusta ja sano:

Hag 2:12  Katso, mies kantaa pyhää lihaa vaatteensa liepeessä ja koskettaa liepeellänsä leipää tai keittoa, viiniä, öljyä tai muuta ruokaa, mitä hyvänsä; tuleeko se siitä pyhäksi?” Niin papit vastasivat ja sanoivat: ”Ei”.

Hag 2:13  Ja Haggai sanoi: ”Jos joku, joka on kuolleesta saastunut, koskettaa jotakin näistä, tuleeko se saastaiseksi?” Niin papit vastasivat: ”Tulee saastaiseksi”.

Hag 2:14  Silloin Haggai lausui ja sanoi: ”Sellaista on tämä väki, sellaista tämä kansa minun edessäni, sanoo Herra. Sellaiset ovat kaikki heidän kättensä työt ja se, mitä he siellä uhriksi tuovat: se on saastaista.

Näitä Obeliskeja on maailman suurkaupungeista Pariisissa, Washingtonissa,,,

Muinaiset obeliskit

Muinaisten egyptiläisen temppelin pylonin edessä oli tavallisesti kaksi obeliskia, yksi vasemmalla ja toinen oikealla puolella. Obeliskit liittyivät läheisesti aurinkokulttiin. Egyptiläisten valmistamat obeliskit saattoivat olla jopa kolmenkymmenen metrin korkuisia. Ne tehtiin yleensä punagraniitista. Monet Egyptin obeliskeista ovat myöhemmin päätyneet koristamaan Euroopan suurkaupunkien aukioita, kuten Place de la Concordelle Pariisiin, Pietarinaukiolle Roomaan, sekä Lontooseen (Kleopatran neula).

Etiopian Aksumissa oli aikoinaan useita obeliskeja, joista ainoan säilyneen Mussolini siirrätti Roomaan vuonna 1937. Aksumin obeliski palautettiin Etiopiaan huhtikuussa 2005.[2] Se on 24 metriä korkea ja rakennettu kuningas Ezanan aikana 300-luvulla.

Lähde Wikipedia

Keskiviikko, ‎7. ‎tammikuuta ‎2015

Jatkamme Ramseksesta, niin maailmasta/hengellisestä Egyptistä lähdetään KERRAN. Jeesus on ainut ovi ulos maailmasta, tuo veri ristillä aivan kuin ensimmäisenä Pääsiäisenä muinoin.

X verellä siveltynä talon ovessa suojeli tuomion yönä kuolemalta samoin kun kaikki jotka ottavat Jeesuksen syntien sovittajana vastaan, vapautuvat viimeisestä tuomiosta, ja toisesta kuolemasta, mikä on lopullinen ero Jumalan yhteydestä.

Seuraava leiripaikka oli Sukkot > (lehti)majat t. teltat

3Mo 23:39  Mutta seitsemännen kuukauden viidentenätoista päivänä, kun te olette korjanneet maan sadon, viettäkää Herran juhlaa seitsemän päivää; ensimmäinen päivä on levon päivä, ja kahdeksas päivä on myös levon päivä.

3Mo 23:40  Ensimmäisenä päivänä ottakaa ihania hedelmiä puista, palmunoksia ja tuuheiden puiden lehviä sekä pajuja purojen varsilta, ja pitäkää iloa seitsemän päivää Herran, Jumalanne edessä.

3Mo 23:41  Ja viettäkää sitä juhlana Herran kunniaksi seitsemän päivää vuodessa. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen; viettäkää se seitsemännessä kuussa.

3Mo 23:42  Seitsemän päivää asukaa lehtimajoissa; kaikki Israelissa syntyneet asukoot lehtimajoissa,

3Mo 23:43  että teidän jälkeläisenne tietäisivät, kuinka minä annoin israelilaisten asua lehtimajoissa, kun vein heidät pois Egyptin maasta. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.”

Ilm_22:2  Keskellä sen katua ja virran molemmilla puolilla oli elämän puu, joka kantoi kahdettoista hedelmät, antaen joka kuukausi hedelmänsä, ja puun lehdet ovat kansojen tervehtymiseksi.

Paratiisin elämänpuu edustaa Jeesusta ja elämäntietä varjelee elävä Hengen miekka.

1Mo 3:24  Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä.

Muistamme ensimmäisen osion

Efe 6:17  ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.

Nyt kun pelastus on otettu vastaan, ovi ulos maailmasta avautuu ja elämänpuun lehdet alkavat eheyttää matkalaista. Elämänpuuta edustaa myös Viinipuu mistä Jeesus

Joh 15:1  ”Minä olen totinen viinipuu, ja minun Isäni on viinitarhuri.

Joh 15:2  Jokaisen oksan minussa, joka ei kanna hedelmää, hän karsii pois; ja jokaisen, joka kantaa hedelmää, hän puhdistaa, että se kantaisi runsaamman hedelmän.

Joh 15:3  Te olette jo puhtaat sen sanan tähden, jonka minä olen teille puhunut.

Joh 15:4  Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa.

Joh 15:5  Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.

Joh 15:6  Jos joku ei pysy minussa, niin hänet heitetään pois niinkuin oksa, ja hän kuivettuu; ja ne kootaan yhteen ja heitetään tuleen, ja ne palavat.

Joh 15:7  Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, niin anokaa, mitä ikinä tahdotte, ja te saatte sen.

Joh 15:8  Siinä minun Isäni kirkastetaan, että te kannatte paljon hedelmää ja tulette minun opetuslapsikseni.

Tärkein asia uskoon tulon jälkeen on tulla opetuslapseksi ja liittyä elävään seurakuntaan ja

pysyä Jeesuksessa, siis sanan opetuksessa.

Jatkuu jos Herra suo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *